test

5 Tips om duurzamer te consumeren

De afgelopen jaren is iedereen bewuster geworden in duurzaamheid. Dit komt niet alleen doordat mensen hun interesse is veranderd hierin, maar ook omdat het erg belangrijk is voor de wereld om duurzamer te leven. Er zijn een hele hoop verschillende aspecten waar je op kunt verduurzamen. In dit blog geven we 5 tips waar je op kunt verduurzamen om zelf eventueel de eerste stap te zetten hierin.

Voordat we beginnen met de 5 tips, ga ik eerst even in op wat duurzaam consumeren is, waarom het belangrijk is en hoe je duurzaam kunt consumeren. Bij verduurzamen komt een hele hoop kijken. Veel meer dan alleen de verpakking van een product vervangen, wat je nu overal ziet.

Wat is duurzaam consumeren?

Duurzaam consumeren gaat over producten aanschaffen, die je lang kunt consumeren. Het gaat hier over het kopen en gebruiken van spullen, en het kopen duurzame voeding. Er worden namelijk vaak ‘’vegan’’ producten aangeschaft, maar deze worden wel geproduceerd in een fabriek die veel uitstoten.

Waarom is duurzaam consumeren belangrijk?

We kopen veel spullen waar de aarde enorm door verslechterd, met onder andere slechte omstandigheden voor mens en dier in derde wereld landen. Het kopen van de producten zelf is niet perse het probleem, maar het gebruik ervan wel. Zo worden er kleren uit landen hier ver vandaan gekocht die door de goedkope prijs maar drie keer gedragen kunnen worden. Om de wereld in een goede conditie te houden komen hier onder de 5 tips om verduurzamen te ondersteunen.

1. Minimaliseren.

Minimaliseren is niet alleen duurzaam, maar het kent ook een aantal voordelen. Want: wanneer je minder spullen hebt, heb je ook snel een opgeruimd huis. Je raakt minder snel spullen kwijt wat ook een groot voordeel is.

Door te minimaliseren heb je ook minder last van het kiezen tussen kleding die je aandoet. Ik zeg niet dat je nu al je kleding weg moet gooien, maar je kunt de kleding die je nu hebt langer bewaren en minder snel iets nieuws kopen. En als laatste voordeel ben je meer dankbaar voor wat je hebt. Dit komt doordat de producten die je gebruikt ook echt nodig hebt en erg fijn vind om te gebruiken.

2. Nieuwe aankopen.

Ga bij nieuwe aankopen na welke afkomt het product heeft. Zo zul je eerder tegen jezelf zeggen dat je het minder snel nodig zult hebben of komt erachter dat je gevoel niet helemaal lekker is bij het product.

3. Tweedehands.

Tweedehands is een goede keuze voor wanneer je iets anders wilt hebben. De mensen die het verkopen willen het toch al weg doen, en het product wordt gebruikt totdat het echt zijn levensduur heeft gehad.

4. Keurmerken.

Op veel producten staat er ‘natuurlijk’ terwijl er maar een product in zit die natuurlijk is. Het is een stuk betrouwbaarder om te kijken naar de keurmerken die staan vermeld op het product.

5. Eten uit lokale streek.

Koop producten uit de lokale streek waar je vandaan komt. Zo ondersteun je de Nederlandse economie en de groenten van Nederlandse bodem zijn een stuk minder belastend dan de ingevlogen groenten.

Gerelateerde artikelen

Related Articles