test

5 typisch Nederlandse dingen en gewoontes!

De vakantiegangers die in Nederland op vakantie komen kunnen het hoogstwaarschijnlijk wel vertellen, maar wat is nu typisch Nederlands. Omdat we hier wonen is het voor ons vanzelfsprekend dat we hier niet mee bezig zijn. Om dit toch even op te frissen; 5 typisch Nederlandse dingen en gewoontes!

Tulpen

De eerste tulpen die in Nederland in de grond zijn gezet, waren er al net na de middeleeuwen. Vaak wordt er gedacht dat de tulpen uit Turkije komen, maar de tulpen blijken te komen uit Kazachstan. Deze verwarring heeft te maken met het Ottomaanse Rijk. Tulpen werden gekweekt door het symbool van macht en rijkdom en werden daarom alleen geschonken aan belangrijke gasten. 

Tulpen zijn een van de grootste exportproducten van Nederland. Ondanks de groei die het de afgelopen 450 jaar heeft gehad, groeien de velden nog welk jaar!

Klompen

Al zo vroeg als Nederlanders zich kunnen herinneren worden er klompen gedragen. Dit werd gedaan door de boeren en arbeiders, doordat de prijzen van leren schoenen onbetaalbaar waren. Dus de klompen die gedragen werden waren een stuk goedkoper en konden perfect gedragen worden op modderige grond. 

Naast dat de klomp iets typisch Nederlands is werden ze niet alleen in Nederland gedragen. Maar doordat Nederland een echt handelsland is zagen mensen van over de hele wereld Nederlanders met gele met rode klompen. Daarom werd er vroeger al de link gelegd met klompen bij Nederlanders en is dit tot op de dag van vandaag een mooi souvenir om mee te nemen uit het buitenland.

Landschap

Het landschap wat we in Nederland hebben is erg uniek en is in vrijwel geen ander land over de wereld te vinden. Denk aan de grote weilanden waar koeien en schapen rondlopen, naast polders, dijken, duinen met mooie grachten en grachtenpanden. 

Naast het vlakke landschap vind je de fiets ook heel gauw terug wanneer je hier rondloopt. Fietsen vind je tevens wel op veel andere landen dan Nederland, maar met de gemakken van hier zijn ze weinig te vinden. 

Eten en drinken

Wanneer je denkt aan een Nederlandse pot weet je al gauw dat het een stevige maaltijd is. Je kunt dan denken aan Aardappelen met groenten en vlees, stamppot of een lekkere ovenschotel. Ook de friet is iets wat in veel andere landen wordt gegeten, maar met wel enkele afwijkingen met de variant die we hier eten. Zo zul je geen mayonaise krijgen en een frikandel kennen ze vaak al helemaal niet, net als de bitterballen en kaassoufflés. 

In de middag en ochtend hebben we met het eten ook typische gewoontes. Denk aan het brood, roggebrood, tijgerbrood of maisbrood, waar hagelslag, vlokken of speculaas op gelegd wordt. 

Nederlandse nuchterheid

We staan in Nederland bekend om de direct en nuchterheid, maar ook gezelligheid is hier niet te missen. We zien de directheid als eerlijkheid wat mensen in het buitenland vaak juist iets on-aardigs vinden. Iets anders wat iets typisch Nederlands is dat we het belangrijk vinden dat als er een afspraak wordt gemaakt, het belangrijk is dat dit wordt nagekomen. 

Gerelateerde artikelen

Related Articles