Tips voor een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl vorm je door voldoende te bewegen, varierend te eten en het zo nodige te ontspannen. In dit blog duiken we hier wat dieper op in om jezelf wat bewuster te maken over wat een gezonde leefstijl inhoudt en hoe je daar op in kan spelen.

Bewegen

Bewegen is erg belangrijk voor een goede gezondheid, conditie van het hart, bloedvaten en longen. Naast de lichamelijke effecten is het op het langer termijn goed voor de werking van de hersenen. Het is belangrijk om elke dag minstens een half uur matig intensief te bewegen. Dit komt omdat wij in vergelijking tot andere landen een stuk meer de tijd zittend doorbrengen. Naast deze beweging is het belangrijk om twee keer per week spier en botversterkende trainingen te doen.

Zitten

Onderdeel van een gezonde leefstijl is naast regelmatig, ook niet te veel stil te zitten voor zowel op het werk als thuis. Probeer nooit langer dan twee uur achter elkaar te zitten en sta elk half uur even op om je benen te strekken en in beweging te komen. Onderzoek heeft aangetoond dat te lang en te veel zitten erg slecht is voor je gezondheid. Dit komt doordat het lichaam voedingsstoffen op een andere manier verwerkt dan wanneer je regelmatig even staat en beweegt.

Eten

Eten is de brandstof van ons lichaam. Goede en gevarieerde voeding is van belang om in vorm te blijven. Wanneer je een goede balans weet te vinden tussen gezond eten en voldoende bewegen blijven of komen we op een gezond gewicht. Dit is enorm belangrijk, omdat het risico op diabetes en hart en vaatziekten dan wordt verminderd. Probeer op basis van deze kennis gevarieerd te eten. Het belangrijkste is dat je verse producten eet en dat ze niet bewerkt zijn. Naast het gevarieerde en verse eten is het belangrijk om niet al te veel te eten. Een handig hulpmiddel is om de schijf van vijf aan te houden. Dit houdt in: Groenten, Fruit, Volkoren producten, Vlees, Vis, Plantaardig, Zuivel, Noten, Bereidingsvetten en vocht. Er staan nu een stuk meer dan vijf producten, maar dit komt omdat deze producten staan onderverdeeld in vijf segmenten.

Alcohol en roken

Het advies dat door het Tribos instituut is aangegeven is: niet meer dan een glas alcohol per dag consumeren. Dit advies is gegeven doordat het uit onderzoek is gebleken dat alcoholgebruik de kans vergroot op kanker. Met een glas alcohol wordt bedoeld dat je het formaat drinkt die daar bij hoort. Denk aan een flesje bier, of een wijn glas.

Roken vermindert je conditie en is heel erg schadelijk voor je gezondheid en je sportprestaties. Naast je sportprestaties heb je een verhoogde kans op longziektes zoals: astma, COPD, longkanker, hart- en vaataandoeningen en beroertes. Stoppen met roken heeft altijd zin, ook al ben je iets op leeftijd.

Gerelateerde artikelen

Related Articles