Veilig je open haard gebruiken met deze tips

Niets is zo gezellig als het knisperende haardvuur van de open haard. Maar het is wel belangrijk dat jij de open haard veilig gebruikt – vuur en rook kunnen immers gevaarlijk zijn. Hoe zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk geniet van een gezellig haardvuur? Wij zetten de beste tips hier voor je op een rij. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een goede schoorsteenvegen verzekering, zodat de schoorsteen door een professional wordt gereinigd en je zeker weet dat hij naar behoren werkt.

Laat de schoorsteen regelmatig controleren

Wanneer je hout stookt in een open haard is een schone schoorsteen erg belangrijk. Je kunt hier namelijk brand in huis mee voorkomen. Daarnaast is het ook veiliger voor jouw eigen gezondheid, omdat je met een schoon rookkanaal koolmonoxidevergiftiging voorkomt. Durf jij het niet aan om zelf het dak op te gaan om de schoorsteen te vegen? Ga dan op zoek naar een goede schoorsteen veger in de buurt. Op die manier ben je zeker van een veilig en schoon rookkanaal.

Kies het juiste hout voor de open haard

Het is van belang om voor je open haard de juiste houtsoort als brandhout te gebruiken. Het is misschien verleidelijk om allerlei soorten hout die je voorhanden hebt te gaan verbranden. Maar hout wat niet geschikt is, kan schadelijke stoffen bevatten en veel rook veroorzaken. Het hout voor de open haard moet goed droog en onbehandeld zijn. Je herkent droog hout aan de barsten of aan loszittende schors. Tip: gebruik voor de zekerheid een vochtmeter. Hiermee kun je direct zien of het hout droog genoeg is om in de open haard te verbranden.

Kijk goed naar de vlammen

De kleur van het vuur in de open haard kan je veel vertellen over de verbranding. Een goed vuur geeft namelijk mooie gele, gelijkmatige vlammen. Ook komt er bij een goed vuur amper rook uit de schoorsteen. Geeft het vuur duidelijk oranje vlammen, of komt er donkere rook uit de schoorsteen? Dit is een indicatie dat de verbranding waarschijnlijk niet goed is. Mocht je dit opmerken, zet dan meteen een raampje open in huis voor extra zuurstof. Wacht vervolgens tot het vuur lang genoeg is gedoofd en controleer hierna het rookkanaal, of ga na of je verkeerd hout hebt gebruikt.

Let op voldoende luchttoevoer

Bij het gebruik van een open haard moet altijd worden gezorgd voor voldoende luchttoevoer. Hierdoor kunnen de rook en schadelijke stoffen niet jouw huis binnen kunnen komen en voorkom jij koolmonoxidevergiftiging. Zet de klep in de schoorsteen volledig open wanneer je de open haard gebruikt. Op die manier komt er genoeg lucht doorheen en zullen de schadelijke stoffen via de schoorsteen netjes worden afgevoerd.

 

Gerelateerde artikelen

Related Articles