Hoe leer je ontspannen?

een op de vijf Nederlanders geeft aan gestrest te zijn en dat ontspannen niet lukt. De Arbo unie heeft aangegeven dat in 2030 een kwart van de werkende zal uitvallen door stress. Het is goed om hierbij stil te staan en daarom hebben we dit blog geschreven. Ik ga in op de verschillende manieren waarop we kunnen leren te ontspannen.

Leren herkennen

Het is belangrijk om erachter te komen waar je gespannen en uitgeput van raakt. Dit kun je doen door te praten met mensen die dicht bij je staan, maar ook door te mediteren. Het zorgt ervoor dat je jezelf opent voor een bepaald gevoel die je lichaam ervaart.

Ontspanningsoefeningen

Wanneer je herkent en voelt dat er iets moet gebeuren, kan je kijken welke vorm van ontspanning bij je past. Yoga oefeningen zijn mooie varianten ter ontspanning. Het is wel belangrijk om te weten dat dit confronterend kan zijn. Soms ga je dan pas zien hoeveel spanning je in je lijf hebt. Het is belangrijk dat je doet wat je lichaam vraagt, maar ga niet werken aan spanning weg te krijgen, dit werkt averechts.

Acceptatie

Hoe mooi ontspanningsoefeningen ook zijn, zonder dat je gaat accepteren zal je nooit echt gaan ontspannen. Leer jezelf aan dat je toelaat wat er nu is zonder verwachtingen eraan te verbinden. Wanneer je toelaat wat er is, kan je lijf op een natuurlijke manier leren te ontspannen. Je leert vertrouwen op de natuurlijke intelligentie in je lichaam en zult merken dat je diepere ontspanning zult ervaren.

Lichaam en geest

Je hebt vast weleens gelezen over het effect van een placebo. Wanneer we denken dat iets werkt, dan gaat iets ook werken. Hoe we kijken naar ons zelf is dus erg belangrijk. Wanneer we negatief denken, gaat ons brein zich daarna vormen. De neurologische cellen verbinden en gaan dan vast zitten. Met het gevolg dat je makkelijker negatief denkt dan positief.

Stress niet het probleem

Stress is overigens niet het probleem, maar onze manier van denken om stress los te laten komen. Kortom we moeten leren te stoppen met de situatie anders willen, dan is er ook geen loslaten nodig. Wanneer we lang stress ervaren gaat ons lichaam voor een lange tijd in overlevingsmodus. Met als gevolg een verkramping van het lijf, en aanmaken van stresshormonen.
Je bloed gaat bij stress naar de vitale lichaamsdelen en niet richting de darmen wat resulteert in darmklachten. Wat je ertegen kunt doen is stoppen met verzetten, niet alleen mentaal maar ook fysiek.

Pijnlijke emoties

Leer pijnlijke emoties in je lichaam te voelen. Dat is een hele goede oefening, maar kan in het begin erg lastig zijn. Wanneer je dit leert ga je in pijnlijke en moeilijke momenten, ook leren te ontspannen.

Afsluiting

De punten die ik heb benoemd zijn erg belangrijk om stress te verminderen. Door te leren herkennen waar je gestresst en uitgeput van wordt kun je er ook aan werken om dit minder te laten worden. Door deze dingen simpelweg wat minder vaak te doen. Verder is het belangrijk dat je gaat leren dingen te accepteren. Soms is het even niet anders en daar kunnen we niks aan veranderen.

Gerelateerde artikelen

Related Articles