Wat is minimalisme?

Vaak denken mensen dat minimalisme inhoudt dat je niks meer koopt. Dit is alleen niet wat het inhoudt, al zijn de meningen hierover verdeeld. Minimalisme houdt eigenlijk gewoon een bewuste levensstijl in. Steeds meer mensen realiseren zich ook dat het allemaal wel wat minder kan in het kopen en vervangen van spullen. Je krijgt focus op wat echt belangrijk is, zodat geluk, voldoening en vrijheid voor je gevoel omhoog gaat. Hoe je minimalisme kan toepassen in het dagelijkse leven, staat vermeld in dit blog.

Minimaal aan spullen

Minimalisme is voor een redelijk gedeelte gewoon minder spullen hebben. Wanneer je minder spullen hebt is het makkelijker om je te focussen op belangrijke dingen en krijg je minder snel het gevoel dat je overweldigd wordt. Het is tevens niet de bedoeling om alles weg te gooien. Alleen de producten die je al jaren niet meer hebt gebruikt kunnen een hele hoop ruimte geven in het huis. Emotionele waarde speelt ook een rol in het minimalisme. Denk aan cadeaus van vrienden en familie.

Minder verplaatsen: Het doel van opruimen is voor veel mensen verplaatsen. Verplaatsen hoort niet bij minimalisme. Opruimen betekent: alles neerleggen op de plek van de bestemming. Denk aan een plank, kast of vuilniszak. Door spullen te verplaatsen blijft het net zo druk als voordat je het had verplaatst.

Delen

Wanneer je spullen hebt weg gedaan die je blijkbaar toch nodig bleek te hebben, kun je het ook lenen. Deeleconomie is steeds meer in opkomst. Dat zie je in vervoer zoals: elektrische steps, fietsen en auto’s. Minimalisme maakt je een stuk creatiever en daagt je uit om nieuwe dingen te leren en uit te proberen.

Rust

Wanneer je moeite hebt met concentreren in huis kan dat komen door alle dingen die aan de muur hangen, denk aan spiegels en schilderijen. Dit is simpelweg op te lossen door dit eraf te halen en zo minder afleidingen te hebben in je ooghoeken. Dit zal niet de kern van het probleem verhelpen, maar het is een goede optie om uit te proberen omdat dit zeker kan schelen in je concentratie.

Geld besparen

Doordat je als minimalist alleen de spullen aanschaft die je echt nodig hebt, kun je hierop een hele hoop besparen. Zo kun je ervoor kiezen om alleen duurdere producten aan te schaffen waar je een stuk langer mee kunt doen dan de goedkopere producten.

Afsluiting

Minimalisme kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt gewoon beginnen met een paar simpele dingen het huis uit doen en een keer goed op te ruimen. Dit kan je huis een stuk meer rust geven en ervoor zorgen dat je meer ontspannen in het huis zit. Naast de rust die wordt gecreëerd in het huis is het ook zo dat je een stuk meer geld bespaart als je minder producten aanschaft.

Gerelateerde artikelen

Related Articles